Daniel Buzdugan, calator impatimit, mereu in cautarea starii de zen

Stiam despre Daniel ca ii place enorm de mult sa calatoreasca si ca profita de orice zile libere sa evadeze din aglomeratul Bucuresti. Insa stand de vorba cu el si ascultandu-i povestile din cele mai dragi vacante, m-a molipsit cu o dorinta arzatoare de a pleca. A vorbit cu atata pasiune despre starea pe care ti-o poate da descoperirea unui loc nou, incat m-a facut sa simt ca sunt acolo, ca vad prin ochii lui locurile prin care a cutreierat.

Stiu ca iti place foarte mult sa calatoresti. Cam in cate tari ai fost pana acum si ce meleaguri ti-au placut cel mai mult?

Mmm, le-am cam pierdut sirul ca numar. Pot sa zic insa ca am fost pe 3 continente din 6 – am vazut buna parte din Europa, am ajuns in Asia si in America Centrala. Cred ca cel mai mult m-a impresionat Hong Kong, poate si pentru ca nu ma asteptam sa fie atat de spectaculos. Pot spune ca este orasul care m-a marcat realmente, as putea vorbi despre experienta asiatica la nesfarsit. Nu obisnuiesc sa merg de 2 ori in acelasi loc, insa am cateva locuri preferate in care m-as intoarce cu aceeasi placere. De asemenea, si Insula Skiathos e un loc special pentru mine, am fost a patra oara consecutiv vara asta, e un loc care poate crea dependenta. E o insula mica, verde, cu multe zone salbatice si 2 plaje de vis, aflate in top 10 plaje la nivel mondial.

Ai fost vreodata tentat sa ramai intr-unul din locurile vizitate?

Sincer, mi-am imaginat de cateva ori cum ar fi sa raman in cateva locuri. De exemplu, cred ca mi-ar fi placut sa locuiesc in Hong Kong. Oamenii sunt atat de linistiti, mancarea este extraordinara. Desi au de 4 ori mai multi locuitori decat Bucuresti, acolo totul e pe zen, nimic si nimeni nu te deranjeaza si oriunde te duci, inclusiv la mall, poti fi linistit. Soferii circula impecabil pe acolo, parca ar fi ardeleni, asa de calmi sunt. Shopping-ul este iar foarte avantajos; cum sunt la noi cozi la permise auto sau la ghiseele Enel, la ei sunt cozi la marile lanturi de magazine de lux. Taxiurile sunt extrem de ieftine, iar eu nefiind sofer, pentru mine e extraordinar. Asa ca da, chiar cred ca as putea locui fericit si intr-un oras ca Hong Kong.

Care ar fi locul pe care l-ai pune cap de lista la preferinte, din tot ce ai vazut pana acum?

Clar Hong Kong, e orasul care m-a dat pe spate literalmente.  Am ajuns in cel mai vizitat oras din lume oarecum din greseala. Anul trecut, pe la inceputul iernii, eram intr-o zi la sala si am auzit pe fundal melodia New York New York, care mi-a creat inexplicabil o emotie si o stare anume, de mi-am spus pe loc ca trebuie sa ajung acolo. Mi-am sunat chiar in ziua aceea un prieten care locuieste in New York si i-am spus ca as vrea sa merg de sarbatori; tipul mi-a fost coleg de facultate si acum are o viata frumoasa peste ocean, este profesor la Actors Studio si preda cot la cot cu mari actori, precum Al Pacino sau Robert De Niro. Ca un bun prieten ce imi e, mi-a oferit imediat cheile de la casa lui, insa mi-a spus ca sunt nebun daca vreau sa merg in perioada de iarna, caci acolo este foarte frig si nu m-as putea plimba decat prin magazine. Asa ca tot el mi-a recomandat sa merg intr-un alt New York al lumii, unul mai modern, cu vibe futuristic aveam eu sa descopar.

Si uite asa am ajuns la Hong Kong si ma bucur nespus ca am descoperit aceasta zona, unica in lume as zice. Ajunsi acolo, ne-am cazat la un hotel de 60 de etaje, noi avand camera la etajul 50. Era senzational, cred ca as fi stat o saptamana doar in hotel, unde mai pui ca avea si un mall sub el. In prima seara ma simteam cumva ca intr-un film SF, nu erau trotuare, cat vedeai cu ochii erau doar  autostrazi suspendate si zgarie nori. Nu iti dai seama cum e, de exemplu, sa iti bei cafeaua la etajul 118, ai pur si simplu senzatia ca lumea ti-e la picioare si ca o vezi pe toata, in splendoarea ei. De jur imprejur, la capatul zgarie norilor, vezi doar verdeata, o rezervatie naturala inconjoara aceasta metropola de vis. De altfel, desi este locul cu cei mai multi zgarie nori din lume, am aflat ca Hong Kong este singurul oras feng-shui din lume.

Daca vrei sa iesi la plimbare, nici nu trebuie sa depui un efort prea mare. Majoritatea strazilor sunt in panta si sunt dotate cu km de scari rulante, e o nebunie. Aici am descoperit ce inseamna cu adevarat mancarea chinezeasca, nu are nici o legatura cu ce gasesti in Romania, la noi defapt mancarea chinezeasca nu exista. Gasesti restaurante pentru toate gusturile si toate bucatariile lumii sunt adunate aici. De altfel, cel mai bun restaurant italienesc si cea mai buna pizza se afla la Hong Kong. Sau poti alege sa mergi sa vizitezi cea mai mare statuie a lui Buddha din lume. Se ajunge acolo cu o telegondola, cu fundul de sticla, este putin infricosator sa vezi marea sub tine minute in sir. Insa merita sa infringi orice temeri; exista acolo o manastire unde am mancat cea mai buna mancare de post de cand sunt. Am descoperit si m-am indragostit, printre altele, de dulceata de fasole, e GENIALA.

Chiar recomand acest oras, este fascinant. Probabil multi s-ar teme de costuri, insa au preturi pentru toate buzunarele. Iar daca iti iei din timp biletele de avion, chiar merita sa faci o vacanta aici.  Recomand ruta Turkish Airlines; de cand s-au relansat, atat aeronavele, cat si serviciile sunt impecabile.

Unde ai fost ultima data si ce planuri ai pentru urmatoarea vacanta?

Ultima oara am fost in Creta, asta vara. Mi-a placut foarte mult, a fost o vacanta axata mai mult pe relaxare decat pe plimbare. Ca si locatie viitoare, m-as mai duce o tura in Hong Kong, mai ales acum ar fi numai bine, iarna sunt 15 grade, in medie. M-ar tenta, de exemplu, si o plecare  in Republica Dominicana, pentru plajele minunate pe care m-as abandona in perioada asta.

Ce inseamna pentru tine vacanta perfecta?

Sa ma trezesc la ora 11:00 si sa iau un mic dejun tarziu. Ma enerveaza foarte tare ca hotelurile nu inteleg faptul ca multi oameni isi doresc sa nu aiba program in vacanta, trebuie mereu sa te trezesti pana in 10 ca sa poti manca.  Imi place foarte tare sa inot si sa alerg dimineata pe plaja, e important pentru mine sa pot face si sport in vacanta.

In orice loc nou merg discut cu localnicii, ca sa aflu pe unde umbla ei, pe unde mananca, pe unde se distreaza, sau unde merg la o cafea buna. Caci ei fug de locurile turistice, unde e plin de oameni cu aparatele de fotografiat atarnate de gat. Exista in Paris, de exemplu, niste stradute minunate in spatele marilor bulevarde, unde ai senzatia ca s-a dat o bomba, au disparut toti si e pustiu. Am gasit niste terase si restaurante mici, unde era totul o liniste si te puteai bucura de o mancare si un vin bun, fara nici urma de aglomeratie.  Desi suna ciudat, sa nu razi, obisnuiesc, in marile metropole, sa vizitez cimitire, imi place sa vad arhitectura monumentelor. Tot in marile orase, imi place sa inchiriez biciclete si sa ma plimb, mai ales in Amsterdam fac asta.

Nu sunt adeptul vacantelor all-inclusive, urasc sa ma inghesuiesc cu alti 500 de oameni la restaurantul hotelului, ca sa servesc o masa in zumzetul a sute de tacamuri. Prefer locurile neaglomerate, hotelurile mici, plajele ceva mai pustii.

Ce sfaturi ai da celor care pleaca pentru prima data intr-o tara straina?

In primul rand, inainte sa isi organizeze vacanta, ar trebui sa intre pe cateva site-uri de turism – www.lonelyplanet.com, www.tripadvisor.com sau www.booking.com – sa vada evaluarea hotelurilor, sa citeasca opinii si sa se intereseze despre locul unde vor sa mearga. De asemenea, e important sa isi aleaga agentia cu grija. Observ cum oamenii se bucura, in general, la preturi mici, dar treziti-va oameni buni, hoteluri de 5 stele la 2 lei nu gasesti nicaieri in lume. Iar agentiile care promit astfel de “oferte” clar sunt dubioase. Eu zic ca e important sa iti iei chiar si un ghid, sau sa te documentezi bine cand mergi intr-un loc nou. Asta desigur, daca ai in plan sa faci turism pe bune, nu sa stai la bere si sa mergi la shopping.

Stiu ca tie iti place sa te plimbi si pe plaiurile mioritice. Cam pe unde mergi?

Sibiul si zona Sibiului e zona mea preferata. Merg cat pot de des pe acolo, e linistitor si nu vine genul de oameni galagiosi. Nu trebuie sa stai doar in centru, poti merge prin satele din imprejurimi sau la stane. Zona Sibiului e cunoscuta pentru nenumaratele stane ce o inconjoara, cu ciobani vestiti. Zona Neamtului este iar superba, cu cetatea Neamtului, manastirile Varatec sau Agapia si numai.  Si  nu o spun pentru ca sunt eu din Moldova, dar gasesti aici  atractii mult mai frumoase decat cele promovate agresiv, cum sunt cele din Valea Prahovei, unde defapt nici nu prea ai ce vizita si nici nu prea ai cu ce ramane, spiritual, sufleteste.

Imi mai plac foarte mult proprietatile redobandite si refacute in spiritul locului si al anilor in care au fost construite. Recomand 2 astfel de locatii, una  dintre ele de a carei existenta nici nu aveam habar, desi este in apropiere de Iasi – Conac Polizu (www.conacpolizu.ro) – un domeniu superb, unde tot ce mananci este produs de ei, in serele si gradinile lor. Pana si apa minerala este din sursa proprie; exista in zona un izvor de apa naturala, Izvorul Parcovaci, de unde doar ei iau apa.

Celalalt loc, pe care l-am explorat de curand, este domeniul printului Charles, din Valea Zaranului, in judetul Covasna. Cat cuprinzi cu ochii vezi numai padure si te poti bucura de un aer minunat si de iesiri la iarba verde in adevaratul sens al cuvantului. Esti luat cu caruta, plimbat prin padure, iar undeva pe o pajiste esti dus la un gratar cu de toate chiar in mijlocul padurii. Cel mai tare imi place ca acolo nu prea ai semnal la telefon, asa ca obligat – fortat nu te va deranja nimeni, iar tie iti va tihni.

Unde te prinde cumpana dintre ani?

Revelionul ma va prinde cu Mihai Morar, vom fi impreuna la Torino, unde vom gazdui o petrecere intr-un club si vom ciocni sampania de la miezul noptii alaturi de peste 3000 de oameni.

 

Intrebari la minut

Munte sau mare?

Mare.

Avionul sau masina?

Avionul.

Vacante planificate sau plecari spontane?

Plecari spontane.

Destinatii exotice sau mari metropole?

Ambele, amandoua, impreuna, la un loc. 

Vacanta in Romania sau in afara?

In afara.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *