Ai nevoie de Cape Town. Cu siguranta unul dintre cele mai inspirate sloganuri pe care le-am citit, cel putin din industria de turism. Pot spune cu mana pe inima ca oricine isi doreste o experienta unica in viata trebuie sa ajunga macar o data in Africa de Sud. Cu toate ca nu am apucat decat sa gust cate putin din minunatiile locului, in Cape Town si imprejurimi, am citit si am aflat atatea incat apetitul meu este la cote maxime. Imi doresc enorm sa revin aici, sa imi iau mai mult timp pentru a explora si sa prind vara. Eu am venit in luna iulie adica pe timp de iarna la ei (ma rog, un fel de 🙂 ), cand vremea e cam racoroasa, vant, iar noaptea chiar frig.
A fost a doua oara si al doilea loc din lume, dintre cele vizitate pana acum, care m-a facut sa simt si sa spun ca m-as vedea locuind in el. Experienta in Cape Town mi-a mai si demontat o serie de prejudecati. Si ma bucur tare ca, pe masura ce calatoresc mai mult, reusesc sa ma dezbrac de tot mai multe. Pana cand s-or duce de tot. Cape Town este cel mai vechi oras al tarii si cea mai cautata destinatie turistica din lume. In 2017, Lonely Planet l-a desemnat al doilea cel mai tare oras turistic din lume, fiind una dintre cele mai creative capitale ale lumii. Orasul este un melanj de culturi, cu puternica influenta europeana imbinata cu multiplele culturi locale, fiind marea mandrie a „natiunii curcubeu”.
N-am sa iti povestesc despre ce e musai sa faci sau sa nu faci intr-o lunga insiruire. O sa iti redau insa emotiile si senzatiile unice traite vazand cel mai frumos apus din lume pe Oceanul Atlantic, punand picioarele pe plaja din Capul Bunei Sperante, vazand granita dintre 2 oceane, fugind dupa babuini salbatici, admirand zeci de surferi urmandu-si pasiunea chiar si la temperaturi mult sub ce suportam noi, cei normali, fara pasiuni extreme. Sau poate chiar banali. Vazand cea mai frumoasa panorama de oras de pe cel mai vechi munte din lume.
Da, unul dintre marile avantaje ale calatoriilor este ca inveti si acumulezi atatea informatii, povesti frumoase, istorie, cultura si curiozitati. Eu una sunt mereu fascinata sa aflu cat mai multe despre locurile pe care le vizitez. Iar despre Cape Town am apucat sa aflu atat de putine, ca m-am gandit multa vreme daca sa impartasesc doar ramasite. Dar asa scurta cat a fost, experienta mi-a mers la inima si m-a dat peste cap.
Fiind gurmanda pana in maduva oaselor, trebuie sa va spun cu mana pe inima ca aici am avut unele dintre cele mai tari experiente culinare. De altfel, discutand cu straini care au ales sa traisca aici, am aflat ca aici sa gasesc unele dintre cele mai apreciate restaurante din lume. Cum este The Test Kitchen, care a intrat anul acesta in celebrul top The World’s 50 Best Restaurants. In Cape Town am savurat cea mai tare pizza, intr-un restaurant italienesc, dar si cele mai bune paste, una dintre cele mai tari salate, pe baza de quinoa si dovleac copt (aici m-am si indragostit de dovleacul copt si de atunci il mananc cu pofta), iar de peste si fructe de mare nici nu mai vorbesc, caci deja pofta nu mai are limite, sapand in amintiri.
Stiati ca in Africa de Sud…
– Se afla cel mai vechi munte din lume? Este vorba de celebrul Table Mountain (Muntele Masa, una dintre cele 7 noi minuni naturale ale lumii), de pe varful caruia poti admira panorama intregului Cape Town. Se spune ca ar fi una dintre cele mai frumoase privelisti din lume. Se poate urca in drumetie, pe jos, pentru cei mai aventurosi, sau cu telecabina, pentru lenesi. Acest munte s-a format sub nivelul marii, acum mai bine de 600 de milioane de ani. Muntele este parc national protejat, cu o flora spectaculoasa ce cuprinde peste 1460 de specii diferite, incluzand King Protea, floarea nationala a Africii de Sud.
– S-a facut prima operatie pe cord deschis
– Cape Town este orasul mama al Africii de Sud, fiind prima asezare creata, dupa ce a fost descoperit de Vasco da Gama
– Universitatea din Cape Town este una dintre primele 10 din lume
– Exista una dintre cele mai frumoase zone de admirat balenele de pe uscat – orasul Hermanus. Cea mai buna perioada este din august pana in noiembrie.
– Se afla Parcul National Kruger, un veritabil colt de Rai, rezervatie naturala intinsa pe aproape 20.000 km patrati. Unul dintre cele mai faimoase clipuri de pe Youtube este o batalie filmata chiar in acest parc, ce prezinta o lupta epica din viata reala.
– Se afla Pesterile Sudwala, cele mai vechi pesteri din lume, formate in urma cu peste 240 milioane de ani. Aici se spune ca fost ascunsa comoara presedintelui Paul Kruger, un simbol al rezistentei burilor in fata coroanei britanice, comoara estimata la peste 1 miliard de dolari in aur.
Daca te hotarasti la o vacanta in Africa de Sud, iata si cateva recomandari:
– In primul rand, ai nevoie de viza. Te poti informa aici despre conditii, procedura e destul de simpla. Sectia Consulara, din cadrul Ambasadei Republicii Africa de Sud in RO, care gestioneaza eliberarea vizelor se gaseste pe Str. Stirbei Voda 26-28 (Cladirea Union Business Center)
– Ca orice oras mare din lume, plin de lume diversa, exista si pericole. E suficient sa nu epatezi ca sa nu ai probleme. Si sa eviti zonele gri, ca sa le spun asa, adica ghetourile. Oricat ti-ar placea aventura, chiar nu e cazul de bravuri. Altfel, este un oras senzational, in care te poti simti in siguranta, atata doar sa eviti pe cat posibil transportul in comun.
– E musai sa inchiriezi o masina, nu prea ai alte optiuni pentru a fi complet independent si in siguranta totala. Se circula pe partea stanga.
– Daca vreti sa includeti si vizita in celebrul Parc National Kruger sau in salbaticie in general, e bine sa va informati inainte de plecare legat de vaccinurile recomandate, la Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Informatii suplimentare aici.
– Puteti plati cu dolari oriunde, eu nu am schimbat deloc bani in moneda locala.
– Eu am zburat cu Turkish Airlines si am fost extrem de multumita. Iata 2 variante de zbor, cu pretul aferent, daca ati alege sa mergeti in Ianuarie, de exemplu:
Var 1. Air France/KLM – plecare 2 ianuarie/retur 19 ianuarie – 829 Euro
Var 2. Turkish Airlines – plecare 2 ianuarie/retur 19 ianuarie – 836 Euro (aici poti opta pentru zborul cu escala de 14 ore in Istanbul la retur, escala pe care eu am folosit-o din plin pentru a ma plimba intr-unul dintre orasele mele favorite).
Va las la final cu o dedicatie muzicala din zona, ce reda excelent spiritul lor.